Le Corbusier Pavillon Zürich

Impeccable clean lines, painfully sharp primary colours and elegant finishing’s of minimalism bring the simplicity and practicality of Le Corbusier’s five points of a new architecture together in a blissful, magical place.

The exterior from the south facing side.

The exterior from the south facing side.

Built in 1967, the Pavillon was commissioned by Heidi Weber as an ideal centre to house Corbusier’s designs under one roof. Overlooking the Zürichsee with spectacular views, the building showcases Corbusier’s ahead of the times designs through his use of steal, enamel and free-floating design including a roof entirely separate from the frame acting as a somewhat umbrella for the box underneath.

Maintaining all of his principles:

Pilotis where supporting walls are replaced with reinforced concrete columns,

Unrestricted internal use showcasing a free-flowing floor plan promoting large, open spaces,

Free façade keeping the exterior and structural elements of building entirely separate,

Horizontal windows allowing a maximum amount of external light inside,

Roof garden utilising the flat, concrete roof for additional space, gardens and other uses,

the Pavillon is a mecca of brutalism and a celebration of Corbusier’s impact on architecture and the social developments and principles of basic but classically designed housing.

Corbusier maximises the use of internal space and blurs the lines between inside and outside.

Corbusier maximises the use of internal space and blurs the lines between inside and outside.

The central staircase connecting the three floors, roof and basement.

The central staircase connecting the three floors, roof and basement.

 

360 degree rotating wooden door with a Corbusier drawing.

360 degree rotating wooden door with a Corbusier drawing.

View from the top. The ramp connecting the multipurpose roof space with the building.

View from the top. The ramp connecting the multipurpose roof space with the building.

Larger than life exterior of Pavillon.

Larger than life exterior of Pavillon.